ŻYWIENIE OSÓB STARSZYCH

Na przestrzeni ostatnich lat wiedza na temat żywności i żywienia ulega ciągłym zmianom i ewolucji. Zmiany te są spowodowane wieloma czynnikami, na które składają się między innymi: warunki środowiskowe, przemysł spożywczy czy warunki pracy zawodowej. Zaproponowana aktualna PIRAMIDA ŻYWIENIA odpowiada zaleceniom WHO na zmniejszenie udziału w diecie cukru, soli oraz tłuszczu przy zwiększeniu ilości błonnika pokarmowego. U podstaw Piramidy Żywienia zaraz za aktywnością fizyczną i wodą są warzywa i owoce. To one dostarczając wartościowych składników przyczyniają się do zmniejszenia zachorowalności, chorób układu krążenia, cukrzycy czy nowotworów.  

Żywienie osób starszych – zasady

  1. Jedz regularnie. Dobierz ilość posiłków od 4 – 6. Pamiętaj jednak, że ważniejsze od ilości posiłków jest ilość kalorii, którą należy spożywać. To od zbyt dużej ilości kcal czyli dodatniego bilansu energetycznego doprowadzamy się do otyłości, która jest bardzo niebezpieczna dla naszego zdrowia. 
  2. Pij wodę. 2 litry i więcej każdego dnia. W okresach letnich gdzie temperatura jest wysoka należy zwiększyć ilość płynów.
  3. Spożywaj warzywa i owoce.
  4. Spożywaj produkty pełnoziarniste. Kasza, płatki, makaron, ryż. Wybieraj te jak najmniej przetworzone.
  5. Spożywaj produkty mleczne. Korzystaj głównie z jogurtu, kefiru, maślanki. Unikaj dosładzanych produktów nabiałowych.
  6. Jedz ryby, jaja. Wybieraj chude mięso. Unikaj mięsa przetworzonego.
  7. Spożywaj nasiona roślin strączkowych takich jak fasola, groch, ciecierzyca czy soczewica.
  8. Zrezygnuj lub ogranicz cukier i wyroby cukiernicze. Unikaj dosładzanych soków lub innych napoi słodkich.
  9. Przyprawiaj potrawy ziołami zamiast soli kuchennej.
  10.  Zrezygnuj lub ogranicz alkohol.
  11. Suplementuj się witaminą D3 oraz kwasami tłuszczowymi Omega 3.

Po co potrzebne nam powyższe zasady?

Wszystkie powyższe zasady mają prowadzić do odpowiedniego odżywienia organizmu z zachowaniem optymalnej podaży kalorycznej, tak  aby nie doprowadzić do zachwiania równowagi pomiędzy energią pozyskiwaną z pożywienia a energią wydatkowaną. Jeżeli stale występuje dodatni bilans energetyczny, doprowadzamy organizm do otyłości, która jest już CHOROBĄ. W przeciwieństwie do wielu innych chorób system odpornościowy organizmu z tą przypadłością nie jest w stanie sobie poradzić. Z każdym dodatkowym kilogramem i upływem czasu stan organizmu będzie się pogarszał.  Dzieje się tak dlatego, że komórki tłuszczowe poza funkcją magazynowania energii, wykazują aktywność endokrynną. Aktywność ta doprowadza do insulinooporności, a dalej cukrzycy typu 2, zaburzeń lipidowych,  miażdżycy, nadciśnienia tętniczego oraz chorób układu sercowo – naczyniowego. Złe żywienie osób starszych (i nie tylko) doprowadza również do zwyrodnienia stawów, dny moczanowej, niewydolności oddechowej, kamicy żółciowej, niealkoholowego stłuszczenia wątroby.